Sunday, July 29, 2012

TIPS CARA UNTUK KHUSYUK DALAM BERDOA

AKU NGAN AVANZAGOLD PART 5

6 PERKARA ALLAH SEMBUNYIKAN

 'Menangis saya bila baca , meremang bulu roma :') Ya Allah SWT kau ampunilah dosa dosa walau sekecil dan sebesar mana pun ia'' Korang Baca jangan tak baca .

6 perkara Allah sembunyikan

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
2- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

#wahai rakan rakan ku yg dikasihi sekalian, sebarlah ilmu ini, agar semua kwn kwn kita diluar sana kembali ke pangkal jalan, ikut islam sebenar benarnya, sesiapa yang mengajak kebaikkan, pahala seseorang yang diajak kebaikkan itu dapat padanya tanpa dikurangkan sedikitpun. inshaAllah

13 PERKARA YANG PERLU DIJAGA OLEH WANITA

 1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

)5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)Riwayat Imran bin Hushain ra.:Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

DOA MEMOHON PERTAMBAHAN ILMU

KOTA MEKAH adalah TEMPAT TERCANTIK di DUNIA.. !! ^_^


PAPAN IKLAN SOLAT

Tuesday, July 24, 2012

TIN PEWANGI

 " INFO " Untuk peringatan kita bersama : Kepada yang meletakkan kenderaan anda di Panas matahari, berhati-hatilah jika ada di dalam kenderaan anda pewangi tin, tindakbalas gas di dalam tin tersebut akan menyebabkan Tin pewangi itu akan melantun dgn begitu kuat sekali :

KUBUR

 Ibnu Majah telah meriwayatkan dari Hani` bin Usman dengan katanya; “ Bahawa Usman r.a. apabila berhenti disebuah perkuburan, dia menangis hingga basah janggutnya, lalu sahabat bertanya kepadanya;

“Adakah engkau mengingati syurga dan neraka, janganlah menangis, adakah engkau menangis kerana kubur ini?, lalu dia menjawab dengan katanya;

Rasul Allah s.a.w. telah bersabda;

“Sesungguhnya kubur adalah rumah pertama dari rumah diakhirat, siapa yang selamat didalamnya maka apa yang selepasnya lebih mudah baginya, apabila dia tidak selamat dalamnya apa yang selepasnya lebih buruk darinya”.

Dalam hadith yang lain Sabda Baginda s.a.w.;

“Aku tidak pernah melihat suatu pandangan yang lebih menakutkan dari pandangan didalam kubur”.

10 PERKARA YAHUDI TAKNAK KITA TAHU

 Tahukah Anda sebenarnya banyak benda yang yahudi laknat ni sembunyikan pada pengetahuan umum. Jom baca 10 daripadanya!

1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!

NASI ARAB

Hati - Hati pada Gadis

 Meseg ini sangat penting untuk anak-anak gadis / wanita yang menukar pakaian di pasaraya/pusat beli belah...

Hanya menjalankan ujian mudah ini: Letakkan hujung kuku anda terhadap permukaan reflektif dan jika terdapat GAP antara kuku anda dan imej kuku, maka ia adalah cermin ASLI. Walau bagaimanapun, jika kuku anda TERUS menyentuh imej anda, BERHATI-HATI..ITU CERMIN TEMBUS..ADA YANG SEDANG MEMERHATIKAN ANDA MENUKAR PAKAIAN

Jadi ingat, setiap kali anda melihat cermin untuk menyalin pakaian,buat "ujian kuku." ambil masa seminit je nak buat ujian ni.

Monday, July 23, 2012

KAWAN..

Apa ertinya seorang kawan di kaca mata ISLAM.
a. seorang penghasut
b. seorang pembuli
c. seorang pendusta
d. mempunyai semua ciri-ciri iblis laknatullah

BERSAMA SAMA KITA RENUNGINYA......

pERGGH

GASTRIK

NAK CUBA SESUATU YANG AJAIB. FIKIR FIKIRKANLAH

Renungan Bersama :)

Sunday, July 22, 2012

Penipuan Cinta Siber Catat Kerugian Tertinggi

KUALA LUMPUR – Kes penipuan cinta dan penipuan transaksi bagi pembelian barangan secara dalam talian merupakan kes paling banyak daripada 403 kes penipuan internet yang melibatkan kerugian RM16 juta yang dilaporkan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Pegawai Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia Ibu Pejabat Polis Persekutuandi Bukit Aman, Asisten Superitendan Mohd Syafiq Jinuin Abdullah berkata, kes penipuan cinta internet biasanya melibatkan wanita rakyat Malaysia yang menjalin hubungan dengan warga negara Afrika dan akhirnya melakukan transaksi wang kepada akaun ‘kekasihnya’ itu.

“Kajian mendapati antara golongan wanita yang sering menjadi mangsa ialah ibu tunggal, wanita belum berkahwin dan wanita yang mempunyai masalah rumah tangga,” katanya pada Forum Kepenggunaan Penipuan Internet Terjebak atau Tamak anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) serta beberapa agensi lain, di sini, Rabu.

Beliau berkata, sepanjang tahun lepas sebanyak 6,586 laporan diterima yang membabitkan kerugian RM34 juta manakala pada 2010 sebanyak 6,238 laporan diterima yang melibatkan kerugian RM18 juta.

Mengenai penipuan transaksi pembelian barangan pula, Mohd Syafiq Jinuin berkata, “scammer” biasanya menggunakan laman web milik pihak lain untuk melakukan penipuan.

Menurutnya lagi, laman-laman web tersebut yang tidak mempunyai peraturan khusus, dan bebas mengakibatkan penipuan terus berlaku.

Mohd Syafiq berkata, selain itu penipuan internet turut melibatkan kegiatan ‘phishing’ dan kes penipuan kewangan secara dalam talian.

“Bagi kes penipuan kewangan atas talian modus operandi yang digunakan ialah dengan menyamar sebagai kakitangan bank atau pegawai polis, yang meyakinkan mangsa agar menyerahkan nombor akaun bank bagi mendapatkan tawaran hadiah, atau menyelesaikan hutang kad kredit,” katanya.

Katanya, mangsa hanya menyedari telah tertipu apabila mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan.

Sementara itu, Pengarah Pejabat KPDNKK Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Abu Samah Shabudin berkata, sejak Januari lepas sehingga kini pihaknya telah menerima sebanyak 81 aduan kes penipuan “gores dan menang”.

“Jumlah kerugian ialah RM649,025, dan daripada kerugian itu, jumlah terbesar dialami oleh seorang pesara wanita (58 tahun) yang ditipu sebanyak RM123,000sejak Mac lalu dengan melakukan empat transaksi kepada sindiket “gores dan menang”,” katanya.

Katanya, di Kuala Lumpur antara kawasan menjadi tumpuan sindiket ‘gores dan menang’ ialah Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Bandar Tasik Selatan, Monorail KL Sentral, jejantas Monorail Times Square, serta beberapa kawasan lain. - BERNAMA

PERINGATAN UNTUK LELAKI


4 MANFAAT SEDEKAH

 Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Barang siapa yang bersedekah sebesar biji kurma dari hasil yang baik dan Allah SWT hanya menerima sesuatu yang baik saja. Nescaya Allah SWT akan menerimanya dengan tangan kanan-Nya, lalu memeliharanya untuk diberikan kepada pemiliknya sebagaimana salah seorang daripada kalian memelihara anak kudanya hingga (pahala sedekahnya itu) menjadi seperti gunung”. (Hadis Bukhari). Begitulah indahnya ajaran Islam yang menggalakkan umatnya bersedekah dan Allah SWT sendiri menjamin pahala untuk orang yang mengamalkannya sebagai agenda kehidupan mereka.

Sumber : MyKahwin.com.my

kenduri atau buka puasa ???

BACALAH AL-QURAN

KORBAN RAMADHAN

 Inna lillahi, sekitar 145 Muslim Suriah terbunuh pada hari pertama bulan RamadhanInna lillahi, di tengah-tengah kegembiraan menyambut datangnya bulan suci Ramadhan, rakyat Suriah masih harus berduka. Sekitar 145 Muslim sipil terbunuh (syahid insyaAllah) dalam serangan besar-besaran oleh pasukan loyalis Assad pada hari pertama Ramadhan.

Dewan Koordinasi Oposisi Lokal (LCC) mengatakan bahwa pasukan rezim Suriah membunuh 145 warga pada hari Jum'at (20/7/2012), seiring dengan bentrokan dengan para "militan" di beberapa kota berbeda di Suriah, dikutip KUNA.

LCC melaporkan bahwa pihak pasukan rezim meningkatkan serangannya terhadap pasukan oposisi dan demonstran anti-rezim, pemboman membabi buta hampir tak terhenti di kota Damaskus. Kebanyakan warga terbunuh di pusat kota Damaskus dan pingggirannya.

ANAK PEREMPUAN AMANAH SEORANG AYAH

 orang lelaki yang tak solat nieh , tak bertanggungjawab sbenar nye .. sebab cube bayangkan , tanggungjawab dye dgn ALLAH pun dye tak mampu tunaikan , macam mane dye nak tunaikan tanggungjawab dye pade kite nanti kan .. :)

Tuesday, July 17, 2012

BAWAK HANDPHONE KE SEKOLAH

 [FDO] Tahun depan pelajar dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah.. POSITIF or NEGATIF...???

p/s : makin bergaya pelajar2 kita sekarang... bertanding2 hp siapa yang canggih.. betul atau tidak..??PENAWAR BAGI HATI YANG GEMAR MEMBUAT MAKSIAT

Fawwaz Maulidil Huda: Abf Amad Banie : ayat ni dlm Surah al-Mu’min (Orang Yang Beriman) atau Ghafir (Memaafkan).. surah 40.. ada dlm qura'an.. ms 467.. =)

 

ULAR GERGASI

 sekali lihat, masyaAllah.. benarkah, tidakkah, Allah lebih mengetahuinya.. tersebar di suatu forum, tentera membunuh ular gergasi ini.. wallahua'lam bissawab..

bayangkan di akhirat, sebesar2 ular yang akan menyiksa kita.

kalau kiat berubah....

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN

Monday, July 16, 2012

9 Mimpi Nabi Muhammad SAW

 aripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda:

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan........"

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya,maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.


BERSABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU
YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT

KALAU SAYANG IBU, BACA LA, TAK LAMA PUN, 5 MINIT JE.


Orang kata aku lahir dari perut mak!
(Bukan Org kata, memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang mengimamkan solat JENAZAH ibunya !

INSAFLAH

PEMBUNUH SENYAP

 Pembunuh Senyap

Tahukah anda antara fungsi hati ialah sebagai tempat menyimpan tenaga, vitamin dan mineral? Hati atau hepar juga menghasilkan protein, dan membuang hampas dari badan menerusi air kencing, peluh dan sebagainya.

Mengikut fakta yang dikeluarkan oleh Yayasan Hati Amerika, penyakit hati menyerang kira-kira satu daripada 10 rakyat Amerika. Di Malaysia pula, kita menemukan angka satu daripada 20 rakyatnya menghidap penyakit berkaitan hati .

Bagi memastikan adakah kita menghidap penyakit hati atau tidak, orang ramai dinasihatkan menjalani pemeriksaan, kemudian disusuli dengan pemantauan, jika ia dapat dikesan lebih awal maka rawatan juga boleh dimulakan dengan lebih awal.

Sempena Hari Hepatitis Sedunia bulan ini, Presiden Yayasan Hepar Malaysia (YPM), Prof Tan Sri Datuk Seri Dr. Mohd. Ismail Merican menasihatkan agar rakyat Malaysia mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berserat tinggi.

Kurangkan makanan berlemak , berkalori dan pastikan memiliki berat badan ideal.

Ini kerana gaya hidup sihat merupakan punca penyakit hati seperti hepatitis dan hati berlemak.

Hepatitis

Menurut Dr. Mohd. Ismail , Sabah, Sarawak dan Kelantan merupakan negeri yang mencatatkan paling ramai penghidap hepatitis yang boleh mendedahkan mereka kepada penyakit barah hati. Barah hati pula merupakan antara lima kanser yang sering berlaku di kalangan lelaki di Malaysia.

Beliau berkata, mereka merupakan sebahagian daripada 2.5 juta rakyat negara ini yang dikesan menghidap penyakit itu dengan kebanyakannya adalah lelaki.

"Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh yayasan itu, Sabah dan Sarawak mencatatkan kadar tertinggi di seluruh negara bagi penghidap virus hepatitis B manakala Kelantan pula bagi hepatitis A. Lima hingga lapan peratus rakyat Malaysia adalah pembawa Hepatitis B.

Faktor pemakanan dan gaya hidup menjadi antara punca utama peningkatan penyakit itu dalam kalangan penduduk di negeri berkenaan," ujarnya.

Penyakit itu dihidapi kira-kira 350 juta orang di seluruh dunia. Mengikut statistik, lelaki lebih ramai menghidap barah hati dan ia mungkin disebabkan kurang mementingkan kebersihan serta tidak mengamalkan pemakanan sihat berbanding wanita.

Selebihnya, mereka yang dikesan menghidap penyakit ini disebabkan berjangkit daripada ibu kepada anak, perkongsian jarum suntikan dadah dan darah yang rata-ratanya melibatkan hepatitis B.

Dr. Mohd. Ismail berkata, pihaknya berusaha mempergiatkan kempen kesedaran mengenai penyakit yang boleh mengancam nyawa itu di seluruh negara dan turut disasarkan ke sekolah bagi membolehkan pengesanan dan rawatan penyakit berkenaan dilakukan lebih awal.

Selain hepatitis, YPM turut menekankan bahaya hati berlemak yang sering dikaitkan dengan penyakit hati seperti hepatitis.

Apakah hati berlemak?Penyakit ini disebabkan oleh obesiti dan diabetes, malah remaja seawal usia 15 tahun turut berisiko mendapat penyakit berkaitan hati ini akibat kedua-dua masalah tersebut.

Dr. Mohd. Ismail menjelaskan, hati berlemak turut dikenali sebagai NFLD (Non-alcoholic fatty liver disease).

Ia merupakan satu keadaan di mana sejumlah besar membran lemak tepu berkumpul di dalam sel hati melalui proses steatosis.

Hati berlemak terbahagi kepada dua kumpulan utama iaitu hati berlemak biasa (steatosis), dan hati berlemak berkaitan dengan keradangan (steatohepatitis).

PuncaSecara asas, penyakit ini timbul akibat pengambilan alkohol terutama di negara Barat. Namun, keadaan semakin berubah.

Kini, kes berkaitan hati berlemak tanpa kehadiran alkohol (NAFLD) semakin meningkat. Perubahan pada enzim hati secara abnormal yang seterusnya menyebabkan ketidakseimbangan metabolisma menjurus kepada masalah hati berlemak.

Tanpa simptom yang khusus, penyakit itu lazimnya menyerang mereka yang berumur 40 tahun ke atas selain penghidap obesiti atau diabetes. Kebanyakan pesakit tidak menyedarinya. Disebabkan penyakit ini berkaitan dengan sindrom metabolik (diabetes, tekanan melampau serta obesiti), pemeriksaan biasa tidak mampu mengesan kehadiran lemak pada hati.

Tambah Dr. Mohd. Ismail, progres steatohepatitis mampu menyebabkan fibrosis hati, sirosis dan barah hati. Akibatnya, ia meningkatkan risiko kematian terhadap penghidap. Fibrosis atau sirosis di dalam hati dihadapi oleh antara 15 hingga 50 peratus pesakit hati berlemak tanpa alkohol steatohepatitis (NASH).

Penurunan berat badan secara mendadak turut mengundang kepada kewujudan hati berlemak itu. Justeru, mereka yang ingin mengurangkan berat badan disaran agar melakukannya secara berperingkat.

"Jika anda mengalami masalah obesiti, kemungkinan anda mendapat masalah hati berlemak adalah tinggi," ujarnya.

Diagnosis dan rawatan Ujian ultra bunyi dan diikuti biopsi pada hati dapat mengesan kehadiran lemak.

Dr. Mohd. Ismail menegaskan, hanya dengan menjalani cara hidup yang sihat serta mengamalkan pemakanan yang teratur mampu mengelakkan penularan penyakit itu.

Meskipun hati berlemak bukan sejenis penyakit kronik, tetapi keadaan ini perlu dirawat. Rawatan ini bergantung kepada puncanya. Sebagai contoh, sekiranya pesakit seorang individu yang banyak mengambil minuman keras, dia perlu mengurangkan pengambilan berkenaan.

Jika pesakit adalah seseorang individu yang obes, dia perlu mengawal pemakanan dan berat badannya.

Sunday, July 15, 2012

ALLAHU AKBAR !! ternyata kehancuran gedung WTC sudah tertulis dlm Al Qur'an...

 Siapa sangka Kejadian 11 september 2001 ini terdapat dalam Al- Quran. Ternyata Allah telah memberikan kabarnya 14 abad yang lalu tanpa diketahui oleh manusia. Ini adalah salah satu mukjizat Al-Qur’an yang telah membuktikan kejadian pada masa yang akan datang. Tragedi WTC ada dalam Surah At-Taubah Ayat 109 : Terjemahan “Maka apakah orang-orang yang mendirikan bangunannya di atas dasar taqwa kepada Allah dan keridhaan-(Nya) itu yang baik, ataukah orang- orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh , lalu bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orang-orang yang Zalim.” Disitu disebutkan keruntuhan sebuah bangunan karena yang mendirikannya adalah orang -orang yang zalim.

Pada Surah At-Taubah di atas telah disebutkan kata ditepi jurang yang runtuh yang dalam arabnya “JURUFIN HAR”. ulama tafsir dulu menterjemahakan kata ini sebagai “tepi jurang yang runtuh” ternyata 14 abad kemudian kata tersebut menjadi nama sebuah jalan dikota New York tempat berdirinya WTC, iaitu : Jalan JERF HAR. Subhanallah !! Kita ingat kejadian Gedung WTC runtuh pada tanggal 11-9-2001 . Mari kita lihat beberapa kesamaan (yang mestinya bukan hanya kebetulan semata-mata ) :

1. Tanggal 11 adalah tanggal terjadinya tragedi WTC , apakah suatu kebetulan bila surat At Taubah terletak pada juz ke 11 .

2. Bulan terjadinya tragedi itu adalah bulan September (bulan ke 9) , apakah secara kebetulan jika surat At Taubah berada pada urutan ke 9 dari Alquran.

3. Tahun terjadinya tragedi itu adalah tahun 2001 , apakah secara kebetulan pula bila jumlah huruf dalam surat At Taubah terdiri dari 2001 huruf.

4. Jumlah tingkat di gedung WTC ada 109 tingkat, sekali lagi apakah mungkin kebetulan – berulang sampai 4 kali – bila hal tersebut sudah tertulis dalam Surah At Taubah ayat 109 .

SubhanAllah, Maha Suci Allah dan sungguh benar Muhammad adalah Rasul-Mu ! Sungguh benarlah firman-Mu : “Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda ( kekuasaan) Kami di segenap penjuru langit dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahawa Al Qur’an itu adalah benar. (Al Qur’an, surah Al Fushshilat 53) Maha benar Allah dengan segala firman-Nya. Allahu Akbar !

Syaitan Dalam Al-Fatihah?? Semoga boleh dimanfaatkan ...

 AL-FATIHAH adalah satu rukun dalam solat. Apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ILMU TAJWID. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama SYAITAN di dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah , sekiranya kita tidak berhati-hati.

PASANGKAN NIAT

RENUUNGKAN..

MENYAYAT HATI

 Menyayat Hati Di Myanmar - Kenapa Dunia Islam Diam membisu berjuta bahasa? (gambar)

PANDUAN WAKTU SOLAT

Saturday, July 14, 2012

nak gi tesco ampang....

BESARNYA ULAR SAWA

IKLAN KIPAS ANGIN

 Pertama kali tengok iklan sebegini hebat untuk menarik perhatian orang ramai. Tentunya ramai yang datang untuk mengetahui apa yang berlaku. Rupanya kereta terbalik kerana ditiup kipas. Hahaha! - via Epilogue Epic